Hoe Het Opnieuw Doseren Van Psilocybine Helpt en Schaadt (Verteld Door Ervaring)

Twee uur in Alba’s psilocybine truffelsessie zijn de kleuren en patronen rond de cabin levendig geworden. Ze voelt zich innerlijk gericht op haar intentie van zelfcompassie.

“Ik denk dat ik klaar ben voor de tweede dosis,” vertelt ze haar coach, Lotte. Lotte bevestigt dat Alba zich comfortabel voelt.

Alba drinkt de paddo-thee op, vertrouwend dat het haar werk zal verdiepen. Maar al snel worden de visuele vervormingen extreem intens. De kamer begint te tollen terwijl Alba de bank vastgrijpt.

“Lotte, alles beweegt zo snel! Ik voel me overweldigd,” zegt Alba met paniekerige ademhalingen. Ze voelt de truffels haar overnemen.

“Probeer door de angst heen te ademen,” zegt Lotte kalm. “Deze reactie is tijdelijk. Laat los van het controleren van de ervaring.”

Alba concentreert zich op haar ademhaling, maar vindt het moeilijk om los te laten. De tweede dosis heeft de trip naar een onvoorspelbare intensiteit gekatapulteerd. Ze wenst dat ze gewoon was gebleven bij de intensiteit van de eerste dosis.

Lotte begeleidt Alba liefdevol door haar paniek heen. Samen helpen ze Alba leren van de uitdagende momenten en de reis omarmen.

Twee uur eerder – Begin van de reis

Alba gaat op de zachte bank in Lotte’s gezellige cabin zitten, klaar om aan haar eerste begeleide psilocybine truffelsessie te beginnen. Ze is van plan haar negatieve zelfkritiek onder ogen te zien met zelfcompassie.

Lotte heeft twee doses voorbereid – een middelgrote kop van 10 gram en een boost van 5 gram. Ze stelt voor dat Alba begint met de 10 gram om een gevoel te krijgen voor de effecten voordat ze de resterende 5 gram inneemt. Alba vindt dit verstandig voor haar eerste begeleide trip.

Na wat grondende meditatie pakt Alba de 10 gram thee en drinkt die op. De aardse smaak maakt haar maag een beetje van streek, maar Lotte stelt haar gerust. Ze kletsen lichtjes, doen een begeleide meditatie en zetten muziek op, terwijl Alba wacht tot het effect intreedt.

Ongeveer twee uur later merkt Alba dat de muren van de cabin zacht beginnen te golven. “Hoe voel je je?” vraagt Lotte.

“Het is zo mooi,” zegt Alba, betoverd door de kleuren. Ze voelt zich comfortabel en klaar om dieper te duiken. Na overleg met Lotte neemt ze de tweede kop, enthousiast om de reis voort te zetten.

Dertig minuten na de tweede kop – Volledige lift-off

Terwijl de tweede dosis effect krijgt, bevindt Alba zich in levendige visuals en een droomachtige gemoedstoestand. Ze voelt zich overweldigd en nieuwsgierig, met het gevoel dat deze uitgebreide staat diepere verkenning zal toestaan.

“Het is nu zo intens!” roept Alba naar Lotte. “Maar ik denk dat ik deze intensiteit nodig had om naar binnen te kijken.”

Lotte knikt, een kalme, geaarde aanwezigheid behoudend waar Alba op kan aanhaken. “Laat de ervaring je brengen waar je moet zijn,” zegt ze. “Ik ben hier bij je.”

Alba realiseert zich dat de gematigde eerste dosis haar lichaam tijd gaf om comfortabel te worden voordat de effecten werden geĆÆntensiveerd. Ze heeft ook meerdere extra uren om innerlijk te reizen in vergelijking met het nemen van slechts Ć©Ć©n dosis.

De extra dosis heeft Alba gekatapulteerd naar rijk psychedelisch gebied. Ze gebruikt de extra tijd en het perspectief zorgvuldig om haar kritische innerlijke stemmen onder ogen te zien. Alba toont compassie voor deze delen van zichzelf in plaats van onderdrukking.

Hoewel de intensiteit soms beangstigend aanvoelt, vertrouwt Alba erop dat deze diepe duik uiteindelijk meer genezing en zelfontdekking zal opleveren. Ze blijft zich overgeven aan de uitbreiding van het bewustzijn die de tweede dosis heeft verleend.

Nog eens dertig minuten later – de keerzijde

Een uur in de tweede dosis begint Alba zich echter extreem overweldigd te voelen. De visuele vervormingen worden zo sterk dat ze haar ogen niet open kan houden. Misselijkheid overspoelt haar in golven.

“Het is te veel,” kreunt ze. “Laat het stoppen!” Alba pakt Lotte’s hand stevig vast, zich ontworteld en doodsbang voelend.

Lotte spreekt kalm en helpt Alba door de paniek heen. Ze legt uit dat het opnieuw doseren van psilocybine onvoorspelbaar is – de tweede dosis kan iemand exponentieel sterker beĆÆnvloeden dan verwacht.

“Laten we proberen de muziek te veranderen en de begeleide ademhalingsoefening te doen die we geoefend hebben,” stelt Lotte voor. “Ik ben hier bij je, ademt gewoon.”

Met Lotte’s ondersteuning neemt Alba’s nood geleidelijk af. Maar ze realiseert zich dat ze onderschat had hoe onvoorspelbaar de extra dosis de effecten kon versterken. De intensiteit had haar overvallen.

Lotte legt uit dat beginners vaak starten met Ć©Ć©n volledige dosis om deze onvoorspelbaarheid te vermijden. Hoewel een extra dosis de sessie verlengt, maken de exponentieel sterkere effecten de ervaring minder beheersbaar.

Alba merkt op dat ze voor toekomstige sessies waarschijnlijk zal beginnen met de volledige gewenste hoeveelheid in plaats van een eerste halve dosis bij te doseren. De onvoorspelbaarheid vormt onnodige risico’s.

Hoewel het opnieuw doseren van psychedelica zoals psilocybine truffels tijdens een sessie bepaalde voordelen kan bieden, zijn er ook aanzienlijke, onvoorspelbare risico’s om te onthouden.

Potentiƫle voordelen van opnieuw doseren zijn:

  • Geeft meer tijd om het psychedelische landschap te verkennen
  • Hoeft niet meteen te beginnen met een grote dosis
  • Biedt een “boost” om de effecten te intensiveren

Opnieuw doseren brengt echter ook risico’s met zich mee, zoals:

  • De verhoogde dosis kan exponentieel sterker zijn dan verwacht
  • Onvoorspelbare intensivering van psychedelische effecten
  • Verhoogde kans op angst, verwarring of bad trips

Beginnen met Ć©Ć©n volledige dosis is over het algemeen aan te raden boven het opnieuw doseren van een kleinere hoeveelheid voor first-timers of incidentele gebruikers. De geĆÆntensiveerde onvoorspelbaarheid van een tweede dosis maakt de ervaring veel moeilijker te beheersen.

Goede ondersteuning tijdens elke extra dosering is ook van cruciaal belang voor het geval reacties uitdagend worden. Hoewel het verlengen van de duur van een sessie aantrekkelijk is, vereist opnieuw doseren voorzichtigheid gezien de versterkte psychologische effecten.

Een laatste opmerking over opnieuw doseren van paddo-thee: Doseer niet opnieuw met dezelfde kop als je voor de eerste dosis gebruikt hebt. De truffels (of paddo’s) die in de thee zaten (en nog steeds in de kop zitten) hebben mogelijk niet alle psilocybine ‘vrijgegeven’ en in plaats van 5 gram extra toe te voegen, voeg je het equivalent toe van bijvoorbeeld 10 gram (d.w.z. gelijk aan of meer dan je in de eerste dosis had). Ook varieert het psilocybinegehalte sterk tussen batches, dus (als richtlijn) meng zo veel mogelijk samen om het (psilocybinegehalte) zo consistent mogelijk te krijgen.

[dit verhaal is een combinatie van ervaringen van onze coaching cliƫnten, verteld door de ogen van Alba, een van de personages die psychedelica door middel van verhalen uitleggen]

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven šŸ¾

GeRELATEerde BLOGS