Hoe lang duurt een psychedelische sessie? Heb je meerdere sessies nodig?

Ben je nieuwsgierig naar een sessie met psychedelica, vooral naar truffels met psilocybine? Of ben je al vertrouwd met psychedelische ervaringen en op zoek naar meer informatie over het gebruik van truffels voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing?

Het is volkomen normaal om een mengeling van opwinding en zenuwen te voelen voor je eerste psychedelische sessie. Ik heb dat zelf ook ervaren, en ik ben hier om je goed te informeren.

Deze blog gaat over het begrijpen van twee belangrijke aspecten: hoe lang een psychedelische sessie duurt en hoeveel sessies je nodig hebt. We zullen ons vooral richten op psilocybine truffels, maar ik zal ook andere psychedelica zoals LSD en MDMA ter vergelijking noemen.

Ik herinner me mijn eerste keer met psilocybine – een mix van ontzag en onzekerheid. In deze blog zal ik enkele van deze momenten delen om je een echt gevoel te geven voor wat je kunt verwachten. Dus, laten we erin duiken en de duur en frequentie van psychedelische sessies ontrafelen!

Deel 1: De Duur van Psychedelische Sessies

Truffels die Psilocybine Bevatten

Laten we beginnen met de ster van de show: truffels die psilocybine bevatten. Typisch duurt een sessie met truffels tussen 4 tot 6 uur. Maar onthoud dat ‘typisch’ sterk kan variëren op basis van individuele gevoeligheid, omgeving en zelfs je mindset bij aanvang.

Ik herinner me mijn eerste ervaring met psilocybine truffels. Ik was in een rustige, serene omgeving, wat volgens mij een grote rol speelde in de ervaring. Het eerste uur was een geleidelijke opbouw, een beetje zoals de langzame klim van een achtbaan. Daarna was ik voor de volgende paar uur in het hart van de ervaring – levendige kleuren, diepe emotionele inzichten en een gevoel van verbinding. Rond 4 uur later merkte ik dat dingen begonnen af te zwakken, en rond het 6e uur keerde ik terug naar mijn normale staat.

Wat cruciaal is om te weten, is dat elke reis uniek is. Voor sommigen is de ervaring korter, voor anderen langer. Het is niet gewoon een klok die tikt; het is een individuele dans met de tijd.


Lemon Tekking

Laten we nu eens kijken naar een fascinerende methode: lemon tekking. Deze methode omvat het weken van de truffels in citroen- of limoensap voor consumptie.

Waarom zouden we dit doen? De zure omgeving begint de psilocybine af te breken, om te zetten in psilocine – de stof die eigenlijk de psychedelische effecten produceert.

Dus, hoe beïnvloedt dit de duur? Lemon tekking kan de ervaring intensiveren en de algehele duur verkorten. In plaats van een reis van 4 tot 6 uur, kijk je naar 3 tot 4 uur. Het is alsof je de expresstrein naar de psychedelische staat en terug neemt.

Tijdens onze begeleide sessies bij FLO coaching, gebruiken we vaak lemon tekking. Deelnemers beschreven het begin als sneller en intenser, maar merkten dat de ervaring eerder afzwakte dan gewoonlijk. Het is een afweging – de intensiteit van de ervaring of de duur van de ervaring.

Kortom, truffels die psilocybine bevatten bieden een reis van 4 tot 6 uur, maar met variabelen zoals lemon trekking kan je ervaring verschillen. Dit begrijpen helpt bij het managen van verwachtingen en bereidt je voor op de reis die voor je ligt.

Hoewel psilocybine truffels een unieke ervaring bieden, is het inzichtelijk om ze te vergelijken met andere psychedelica. Deze verschillen begrijpen kan je helpen de juiste weg te kiezen voor jouw reis.

LSD

LSD-sessies duren typisch langer dan die met psilocybine. Ze kunnen ergens tussen 8 tot 12 uur duren. In tegenstelling tot de geleidelijke aanvang van psilocybine, treedt LSD vaak abrupter in. Stel je voor dat je zachtjes de oceaan in wadend met psilocybine; met LSD, is het meer als een plotselinge duik in diepe wateren.

Daarentegen is mijn ervaring dat de tweede helft (ongeveer de laatste 4 uur) van de LSD-ervaring een geleidelijker terugkeer naar de realiteit is dan de snellere terugkeer met psilocybine truffels.

Mescaline

Mescaline, afgeleid van cactussen zoals Peyote en San Pedro, biedt een duur vergelijkbaar met LSD, ongeveer 10 tot 12 uur. Het begin is langzamer, vergelijkbaar met psilocybine, maar de reis is vaak meer geaard en aards. Denk eraan als een lange wandeling door een levendig kleurrijk landschap vol zintuiglijke details en emotionele openbaringen.

MDMA

MDMA, populair bekend om zijn empathogene effecten, duurt typisch ongeveer 4 tot 6 uur. Het is dichter bij psilocybine qua duur maar verschilt aanzienlijk in ervaring. MDMA brengt vaak een golf van euforie en een sterk gevoel van verbinding met anderen. Het gaat minder om een visuele reis en meer om emotionele en sociale verbinding.

Ketamine

Ten slotte, ketamine biedt de kortste duur onder deze – typisch tussen 1 tot 2 uur voor een sessie. Het is vrij verschillend van de rest, vaak omschreven als een dissociatieve ervaring. Het is alsof je uit je gebruikelijke zelf stapt en de wereld observeert vanuit een losgekoppelde perspectief. Mensen omschrijven ketamine sessies vaak als korte maar diepgaande reizen in de rijken van hun onderbewustzijn.

Elk van deze stoffen creëert zijn eigen verhaal in tijd en ervaring. Van een lange, introspectieve, reis van LSD tot een korte, introspectieve, duik van ketamine. Je keuze hangt af van wat voor soort verhaal je wilt beleven en ervan leren.

Let op dat momenteel alleen truffels legaal zijn in Nederland buiten de medische context (ketamine is ook alleen beschikbaar voor een paar honderd mensen per jaar in de medische context).

Deel 2: De Reis van Meerdere Sessies

Eén sessie is vaak genoeg om significante persoonlijke openbaringen te katalyseren

Wat betreft psilocybine truffels, bestaat er een veelvoorkomend misverstand dat men talrijke sessies nodig heeft om diepgaande inzichten te bereiken.

Vanuit mijn coaching ervaring, heb ik gezien dat één goed voorbereide sessie vaak genoeg is om significante persoonlijke openbaringen en emotionele doorbraken te katalyseren.

Dit is niet alleen anekdotisch. Ook onderzoek in het veld van psychedelische therapie varieert vaak tussen het gebruik van één of twee psilocybine sessies. Studies hebben aangetoond dat zelfs een enkele sessie, uitgevoerd met de juiste voorbereiding en in een ondersteunende omgeving, kan leiden tot blijvende positieve veranderingen in levenshouding, gedragingen en algeheel welzijn.

Maar, het aantal sessies dat het meest gunstig zal zijn, kan variëren van persoon tot persoon.

Sommige individuen vinden dat een enkele sessie hen de helderheid of verschuiving in perspectief biedt die ze zochten. Anderen kunnen kiezen voor een tweede sessie om hun inzichten te verdiepen of verschillende aspecten van hun psyche te verkennen. Bij FLO Coaching zien we significante veranderingen na één sessie en zien we zelden iemand voor een tweede sessie binnen het eerste jaar.

Belangrijk om op te merken is dat meer niet altijd beter is.

Het belangrijkste is de kwaliteit van de ervaring en de integratie van inzichten in het dagelijkse leven. De ruimte tussen sessies, indien deze worden ondernomen, maakt reflectie, assimilatie van ervaringen en toepassing van nieuwe inzichten in het dagelijkse leven mogelijk.

Hoewel meerdere sessies een gelaagde verkenning van het bewustzijn kunnen bieden, kan een enkele, goed uitgevoerde psilocybine-sessie ongelooflijk krachtig en transformerend zijn, vooral met de juiste voorbereiding en integratie.

Frequentie en tussenpozen van sessies

Er is geen one-size-fits-all schema

Wanneer we de frequentie en tussenpozen van psychedelische sessies bespreken, met name met stoffen zoals psilocybine-truffels, is er geen one-size-fits-all schema.

Typisch, in de bredere psychedelische gemeenschap, kunnen mensen deze ervaringen eens per jaar, een paar keer per jaar of zelfs eens in de paar jaar aangaan. Deze variatie hangt grotendeels af van individuele behoeften, levensomstandigheden en de diepte van inzichten die men zoekt te verkrijgen.

In het onderzoeksdomein, vooral studies gericht op het therapeutisch gebruik van psychedelica, is de aanpak van het plannen van sessies vrij specifiek.

Typisch, wanneer twee sessies betrokken zijn, worden ze relatief dicht bij elkaar gepland, vaak binnen een paar weken. Deze aanpak kan meer worden gezien als een volledige behandelingskuur dan als afzonderlijke, op zichzelf staande ervaringen. De focus ligt hier minder op het integreren van lessen in het dagelijks leven tussen sessies en meer op een cumulatief effect waarbij de tweede sessie voortbouwt op de eerste.

Voor persoonlijke of spirituele groei buiten een onderzoeksomgeving, moeten de tussenpozen van sessies idealiter voldoende tijd bieden voor integratie.

Integratie is het proces van het assimileren van de psychedelische ervaring in je dagelijks leven, het begrijpen van de verkregen inzichten en het toepassen ervan op je persoonlijke groei- of genezingsreis. Dit kan tijd kosten, en te snel weer een sessie ingaan, kan onvoldoende gelegenheid bieden voor dit essentiële werk.

Als coach adviseer ik cliënten om diep na te denken over hun ervaringen en zichzelf tijd te geven om de geleerde lessen te begrijpen en toe te passen.

Dit kan betekenen dat je meerdere maanden tot een jaar wacht voordat je een andere sessie overweegt. Het gaat erom jezelf de ruimte te geven om te groeien en te evolueren met de opgedane inzichten, waardoor de ervaring volledig zijn voordelen in je leven kan manifesteren.

Samengevat, terwijl onderzoeksinstellingen mogelijk een dichtere planning van sessies gebruiken, maakt het verder uit elkaar plaatsen van sessies voor persoonlijke verkenning en groei een dieper en betekenisvoller proces van integratie en toepassing van de verkregen inzichten mogelijk.

Frequentie van andere psychedelica

Bij het overwegen van de frequentie en het aantal sessies met andere psychedelica is het belangrijk te erkennen dat elke stof zijn eigen karakter en implicaties voor gebruik heeft.

LSD: Gezien de langere duur en intense aard, worden LSD-sessies vaak meer gespreid. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om slechts eens per jaar op een LSD-reis te gaan. De diepgaande diepte en lengte van elke ervaring vereisen over het algemeen een aanzienlijke integratieperiode.

Mescaline: Net als bij LSD, vanwege de lange ervaring, zijn mescalinesessies doorgaans zeldzaam. Gebruikers benaderen mescaline vaak met een gevoel van eerbied, en bewaren het voor speciale gelegenheden of periodes van significante persoonlijke reflectie.

MDMA: Voornamelijk gebruikt voor zijn empathogene effecten, wordt MDMA vaak gebruikt in een therapeutische context, vooral bij trauma’s of relatieproblemen. In therapeutische instellingen worden sessies zorgvuldig uitgespreid, meestal met enkele weken tot maanden ertussen, om ruimte te bieden voor emotionele verwerking en integratie.

Ketamine: In klinische omgevingen wordt ketamine gebruikt volgens een meer gereguleerd schema, vaak als onderdeel van een gestructureerd therapieprogramma voor aandoeningen zoals depressie. Dit kan een reeks sessies over meerdere weken omvatten. Recreatief gebruik varieert echter sterk, met sommige gebruikers die af en toe deelnemen en anderen die vaker kleinere doses nemen.

Elke psychedelische stof vereist respect voor zijn unieke effecten en potentieel voor persoonlijke transformatie.

Het sleutelbegrip ligt in het begrijpen van deze verschillen en het benaderen van elke stof met aandacht, respect en een duidelijke intentie voor de reis die voor je ligt.

Terwijl we onze verkenning in de wereld van psychedelica afronden, laten we snel samenvatten wat we hebben ontdekt.

We hebben ons verdiept in de duur van sessies met psilocybine-truffels en andere psychedelica, met het begrip dat deze ervaringen kunnen variëren van een paar uur tot een volledige dag, afhankelijk van de substantie. We hebben ook gekeken naar de frequentie en spreiding van sessies, waarbij we het belang van integratietijd benadrukken om de inzichten volledig op te nemen en toe te passen.

Nu is het jouw beurt om hierover na te denken.

Overweeg hoe deze inzichten resoneren met jouw persoonlijke doelen en aspiraties. Ben je op zoek naar een transformerende ervaring? Voel je je klaar om je innerlijke wereld te verkennen met psychedelica? Onthoud dat elke reis net zo uniek is als de persoon die eraan begint.

Als je nieuwsgierig bent om meer te leren of je afvraagt of een psychedelische sessie de juiste weg voor je is, zijn wij er om te helpen. Bij FLO coaching bieden we persoonlijke begeleiding om ervoor te zorgen dat je ervaring veilig, betekenisvol en afgestemd is op je persoonlijke groeireis. Of je nu een beginner bent die zijn eerste ervaring zoekt of je begrip wilt verdiepen, onze coachingdiensten zijn afgestemd om je te ontmoeten waar je bent.

Geïnteresseerd? Boek een gratis gesprek met ons.

Laten we samen verkennen hoe een begeleide psychedelische sessie nieuwe deuren kan openen naar zelfontdekking en diepgaande inzichten. Jouw reis van transformatie en zelfbewustzijn is slechts een gesprek verwijderd.

Onthoud dat het pad naar persoonlijke groei niet alleen over de bestemming gaat; het gaat over de reis.

En soms kan het hebben van een deskundige gids aan je zijde een wereld van verschil maken.

FAQ over de duur van psychedelische ervaringen en doseringsfrequentie

Hoe lang duurt een typische psilocybine-truffelsessie?

Een sessie met psilocybine-bevattende truffels duurt doorgaans tussen de 4 en 6 uur, maar dit kan variëren op basis van individuele factoren.

Wat is lemon (citroen) tekking en welke invloed heeft het op een psychedelische sessie?

Lemon tekking houdt in dat je truffels in citroen- of limoensap laat weken. Het kan de ervaring intensiveren en de duur verkorten, doorgaans tot 3-4 uur.

Kan één sessie met psilocybine-truffels leiden tot belangrijke persoonlijke inzichten?

Ja, vaak is één goed voorbereide sessie voldoende om diepgaande persoonlijke onthullingen en emotionele doorbraken te bewerkstelligen.

Hoe vaak moeten psychedelische sessies plaatsvinden?

Dit varieert enorm. Sommige mensen kunnen deze ervaringen eens per jaar, een paar keer per jaar of eens in de paar jaar beleven. Het is een persoonlijke keuze.

Hoe worden in therapeutisch onderzoek de psilocybinesessies gespreid?

Uit onderzoek blijkt dat wanneer twee sessies worden gebruikt, deze vaak binnen een paar weken worden gespreid, meer gezien als een volledige behandelingskuur.

Wat is het belang van integratie na een psychedelische sessie?

Integratie houdt in dat je de ervaring in je leven assimileert, de opgedane inzichten begrijpt en deze toepast voor persoonlijke groei.

Hoe verhoudt de duur van een LSD-sessie zich tot die van psilocybine?

LSD-sessies zijn doorgaans langer en duren 8 tot 12 uur, met een abrupter begin vergeleken met de geleidelijke opbouw van psilocybine.

Wat is de gemiddelde duur van een MDMA-sessie?

Een MDMA-sessie duurt doorgaans ongeveer 4 tot 6 uur, wat qua duur dichter bij psilocybine ligt, maar qua ervaring aanzienlijk verschilt.

Zijn psychedelische sessies bij FLO coaching afgestemd op individuele behoeften?

Ja, bij FLO-coaching zijn de sessies gepersonaliseerd om veiligheid, betekenis en afstemming op persoonlijke groeidoelen te garanderen.

Hoe kan ik meer leren of ontdekken of een psychedelische sessie geschikt voor mij is?

Je kan een gratis gesprek met FLO-coaching boeken om je interesses te bespreken en te zien hoe een begeleide psychedelische sessie kan passen in jouw reis van zelfontdekking.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS