Over

Psychedelica coaches

Floris en Lotte hebben beiden een unieke achtergrond als psychedelica coach. Ontdek hier met wie jij het beste matcht.

Leer ook meer over wat psychedelica coaching inhoudt en of het voor jou geschikt is. Wat zijn de voordelen van psychedelica, de risico’s en hoe combineer je het met coaching.

FLO = Floris & Lotte

Lotte Merijn

COACH

Lotte is een coach met jarenlange werkervaring in de GGZ. Zij is acceptance and commitment therapeut (ACT) en yin yoga docent. Lotte heeft een eigen coachpraktijk waar zij vrouwen begeleid met ACT en yoga. Lotte helpt mensen om op een veerkrachtige manier om te gaan met de obstakels in het leven, zodat je de aandacht kunt richten op datgene wat betekenis geeft.

In de sessies bij FLO coaching zorgt Lotte voor een zachte, rustige en open sfeer. Je voelt je veilig en gedragen, waardoor jij je helemaal kunt overgeven aan de ervaring.

Al vanaf jonge leeftijd is Lotte nieuwsgierig naar de psyche van de mens, naar onze binnenwereld. En nog steeds is zij nieuwsgierig. Naar haar eigen binnenwereld, en naar de binnenwereld van de mensen die ze ontmoet. Lotte is al ruim vijf jaar bekend met psychedelica. De transformatieve kracht van ACT combineert ze met psychedelica. Als het passend is dan maakt Lotte in de sessies ook gebruik van yin yoga, mindfullness en rituelen.

Bij Lotte kan je het beste terect voor:

  • Persoonlijke groei en zingeving 
  • Bewust en gebalanceerd leven 
  • Verbinding met jezelf en je lichaam 
  • Perfectionisme, onzekerheid en zelfbeeld
  • Patronen doorbreken (gewoontes, gevoelens, gedachten)

Floris Wolswijk

COACH

Floris heeft een achtergrond in psychologie en ondernemerschap. Na zijn studie psychologie aan de Erasmus Universiteit is hij gaan ondernemen. Daar heeft hij acht jaar ervaring opgedaan in het leiden van een ecommerce bedrijf. Floris is al jaren gedreven door het meeste uit het leven te halen.

In de sessies bij FLO coaching is Floris een anker naar de conventionele realiteit. Je kan bij hem je ideeën spiegelen zonder oordeel in een veilige omgeving.

Floris is al zeven jaar persoonlijk bekend met psychedelica. Naast zelf veel uit deze ervaringen te hebben gehaald is hij ook de man achter een para-academische website (Blossom) die nauwgezet de wetenschappelijke ontwikkelingen in de gaten houdt.

De nieuwe deuren die psychedelica open doen zijn voor hem een constante inspiratie. De vraag hoe die inzichten tot langdurige positieve impact kunnen omgezet worden is een van zijn grootste passies.

Bij Floris kan je het beste terecht voor:

  • Ondernemerschap
  • Zelfontwikkeling
  • Inspiratie opdoen

Max

SITTER

Max is onze trouwe viervoeter, een Friese stabij van zeven jaar.

Als heerlijke knuffelhond kan hij aanwezig zijn bij de sessie. Al vanaf pup zijnde heeft hij ervaring opgedaan in het begeleiden van sessies.

testimonials

Een heel interessante manier om jezelf beter te leren kennen en je te richten op de dingen die je beter wilt doen in het leven. Het was geweldig om te zien dat de inzichten die ik tijdens de sessie kreeg allemaal antwoorden waren die ik al wist.

Pas nu kon ik verschillende soorten oplossingen samenvoegen tot één oplossing. Het stelde me in staat om een plan te maken om aan mezelf te werken!

– Sander

Ik ben diep gefascineerd dat truffels me zoveel kunnen laten zien en zo goed samenwerkt met muziek!

– Inge

Neem contact op voor een introductie

Over psychedelica & coaching

Psychedelica en coaching gaan goed samen omdat ze beiden werken richting het flexibeler maken van jou. Net zoals jij stretches kan doen om je lichaam flexibelere te maken, kunnen coaching en psychedelica beiden je ondersteunen in het flexibel opstellen van je geest.

EFFECTEN VAN PSYCHEDELICA

Psychologische effecten truffels

Truffels bevatten psilocybine, de prodrug van psilocine (4-hydroxy-dimethyltryptamine), het primaire hallucinogene bestanddeel van paddo’s en truffels, en een klassiek psychedelisch (“geest-manifesterend”) molecuul. Truffels worden al eeuwenlang gebruikt in rituelen en ceremonies en meer recentelijk in psychotherapie. Het is in staat diepgaande existentiële ervaringen te stimuleren, die een blijvende psychologische indruk kunnen achterlaten.

In je lichaam wordt psilocybine snel omgezet in psilocine, dat geestverruimende effecten heeft die in sommige opzichten vergelijkbaar zijn met die van LSD, mescaline en DMT. Over het algemeen omvatten de effecten euforie, visuele en mentale hallucinaties, veranderingen in perceptie, een verstoord tijdsbesef, spirituele ervaringen en er kunnen mogelijk bijwerkingen zoals misselijkheid en paniekaanvallen zijn.

De toxiciteit van psilocybine is zo laag dat je ongeveer 1,7 kg gedroogde (of 17 kg verse) paddenstoelen zou moeten eten om mogelijk dood te gaan. Je wordt er ook niet afhankelijk van, er is geen dergelijk mechanisme (in tegenstelling tot bij alcohol), en de ervaring is zo intens dat veel mensen een jaar tussen sessies plannen. In onderzoeksomgevingen zijn er geen negatieve effecten op lange termijn gerapporteerd met het gebruik van psilocybine (na meer dan 2000 uitgevoerde sessies sinds het jaar 2000).

Truffels bevatten psilocybine

Je lichaam verwerkt psilocybine tot de actieve stof psilocin

Truffels zijn relatief ongevaarlijk voor het lichaam

De onderliggende wetenschap

In je hersenen worden nieuwe verbindingen gemaakt. Stukken die normaal niet met elkaar praten, gaan meer te communiceren, en delen van de hersenen die normaal wel met elkaar praten, communiceren minder. Het deel dat zich zorgen maakt, vooruit plant en vertelt (de Default Mode Network, DMN) wordt rustiger. Er worden verbindingen gemaakt tussen andere delen van de hersenen.

Psychedelica werken om de precisie van eerdere overtuigingen (priors, top-down) te ontspannen. Door deze versoepeling krijgt bottom-up informatie meer ruimte. Dit maakt vervolgens een mogelijke herziening en afwaardering van eerdere overtuigingen mogelijk.

Stel je voor dat je in een stad woont waar je plotseling stopt met praten met je buren en begint te praten met mensen aan de andere kant van de stad met wie je normaal niet praat. Dat kan leiden tot nieuwe manieren om naar jezelf te kijken, op een andere manier over de wereld te denken, inzichten op te doen. Wanneer de DMN tot rust komt, maken andere gebieden verbinding.

Je brein is een patroonherkenningsmachine. De sessie stelt je in staat nieuwe verbanden te leggen en creatief na te denken over je doelen. Door je hersenen in een andere staat te brengen, sta je meer open voor nieuwe manieren om naar de wereld te kijken.

Je hersenen maken nieuwe verbindingen

De centrale controle wordt tijdelijk losgelaten

Nieuwe verbindingen kunnen tot nieuwe inzichten leiden

Psychedelica voor mentale gezondheid

Het gebruik van psychedelica heeft nog veel meer toepassingen buiten zelfontwikkeling. Veel problemen van geestelijke gezondheid houden verband met het hebben van rigide patronen (OCS, depressie, trauma) die doorbroken moeten worden. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan en we zijn optimistisch dat het gebruik van psilocybine in klinische/therapeutische settings slechts een paar jaar verwijderd is.

Het verste in deze medicalisering is onderzoek met MDMA (een ‘entactogen’, geen klassieke psychedelic) voor Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Hier is onderzoek in de laatste fase van onderzoek waar bij een grote groep mensen wordt aangetoont dat 67% na intensieve begeleiding significant minder PTSS symptomen heeft. Als alles mee zit, zal deze vorm van therapie goedgekeurd worden door de FDA (in Amerika) in 2024, waarna goedkeuring in Europa (EMA) mogelijk in 2026 volgt.

Ander onderzoek met psychedelica is onderweg voor vrijwel alle psychiatrische aandoeningen. Zo is onderzoek met psilocybine in de een-na-laatste fase voor de behandeling van langdurige depressie (‘treatment-resistant depression’). Onderzoek wordt zowel door belangrijke academische groepen (bijv. Johns Hopkins Universiteit) als grote bedrijven (bijv. Janssen & Janssen) gedaan.

Naast coaching lijken psychedelica ook te werken voor mentale gezondheid

MDMA, in combinatie met therapie, wordt mogelijk al in 2024 goedgekeurd

Bekende universiteiten en bedrijven doen momenteel veel onderzoek

COACHING MET PSYCHEDELICA

ACT coaching framework

Lotte werkt volgens de ACT methode, dit is een eigentijdse wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie. ACT staat voor acceptance and commitment therapie. Met ACT leer jij op een veerkrachtige manier omgaan met gedachten, gevoelens en uitdagingende situaties (acceptance). Waardoor je meer ruimte en energie overhoudt voor de dingen die je belangrijk vindt (commitment).

Met de ACT methode leer je aanwezig zijn in het moment en het leven in zijn volheid te ervaren, zoals het zich aandient. Tegelijkertijd focust je op datgene wat betekenis geeft. ACT is een ervaringsgerichte vorm van coaching. Dat betekent dat we in de sessies veel gaan oefenen, ervaren en ontdekken. Ook krijg je altijd persoonlijke verdiepende oefeningen en naslagwerk mee naar huis.

Veerkrachtig omgaan met gedachten

Commitment aan de belangrijke dingen

Ervaringsgerichte vorm van coaching

Verschil tussen coaching & begeleiding

Coaching (sessies zonder psychedelica) en begeleiding (met psychedelica) zijn twee verschillende activiteiten. Voor beide zal je coach (of dus begeleider) een andere rol vervullen. In de coaching sessies is er een actief gesprek gaande, een waarbij je coach jou helpt tot nieuwe inzichten te komen. Ook zullen we je tijdens de coaching sessies wat informatie mee geven om je zo optimaal voor te bereiden op de psychedelische ervaring.

In tegenstelling tot de coaching, is tijdens de begeleiding vrijwel geen actief gesprek terwijl je onder de invloed bent van psychedelica. In de meeste gevallen zal de begeleider zorgen voor een veilige, rustige, omgeving waarin jij zelf kan ontdekken. Maar in deze andere staat van zijn zullen we je niet coachen of anderzinds beïnvloeden, juist omdat je tijdens deze staat minder de mogelijkheid hebt om wat wij zeggen te beoordelen op juistheid. Natuurlijk zal je begeleider wel klaar staan om je te gronden, of bijvoorbeeld dingen op te schrijven.

Tijdens de begeleiding (en ook de coaching sessies) zullen wij niet onze eigen visie van de wereld aan jou opleggen. Je bent welkom of je een atheist of pantheist, katholiek of joods bent. Als goede begeleiders, in onze ogen, zorgen we ervoor dat jij de ruimte en vrijheid voelt om authentieke zelf te zijn.

Coaching gebeurt in de sessies zonder psychedelica

Begeleiding tijdens de psychedelica sessie is niet directief

Jij krijgt ruimte om de wereld vanuit jouw perspectief te ontdekken

Plan een introductie belletje