Wil Je Een Comfortabele Psychedelische Trip Hebben? Eet Deze Maaltijden

Wil Je Een Comfortabele Psychedelische Trip Hebben? Eet Deze Maaltijden

Felix zit tegen de muur van de woonkamer, met een bonzend hoofd. De paddotrip begon goed, maar kort na het innemen van de paddestoelen zet een onaangename misselijkheid in. Zijn maag voelt opgeblazen en uitgezet na het zware (American) pannenkoekontbijt dat hij die ochtend at.

Terwijl de trip intensiever wordt, kan Felix zich niet focussen op zijn oorspronkelijke intenties rondom zelfreflectie. Het lichamelijke ongemak is te veel afleiding. Hij verandert van houding, hopend dat zijn van streek zijnde maag zal ontspannen.

Felix’ vertrouwde tripsitter brengt hem gemberthee om zijn maag tot rust te brengen. “Misschien de volgende keer iets lichters eten voor de trip,” suggereert hij vriendelijk.

Felix zucht teleurgesteld in zichzelf. Als ervaren psychonaut weet hij dat goede voedingsbrandstof cruciaal is voor een intense trip. Maar zijn ontbijtkeuze van vanochtend voorkomt nu dat hij dieper reist. Les geleerd.

Na die ervaring besloot Felix bewuster te zijn en zijn maaltijden voorafgaand aan de trip samen te stellen. Door zijn lichaam bewust te voeden, zorgde hij ervoor dat hij zich in toekomstige psychedelische reizen volledig kon onderdompelen zonder afleiding.

Ervaring met afstemmen van maaltijden vooraf

Felix beschouwt zichzelf als een ervaren psychonaut, na tientallen veilige paddo-, LSD- en 2C-B-trips in het afgelopen decennium. Hij bereidt zich zorgvuldig voor, zowel fysiek als mentaal, op zijn reizen.

Echter, het afstemmen van het optimale dieet vooraf is voor Felix een voortdurend proces van experimenteren geweest. Hij heeft zowel positieve als negatieve ervaringen gehad met het uitproberen van verschillende voedingsregimes voorafgaand aan psychedelische trips.

Felix besteedde in zijn beginjaren niet veel aandacht aan zijn maaltijden vooraf. Hij at eens een enorme burrito voor hij paddo’s nam, wat zorgde voor een oncomfortabel opgeblazen trip. Een andere keer vastte hij 24 uur voor de trip maar voelde zich uitgeput en afgeleid door honger tijdens de trip.

In de loop van de tijd en door vallen en opstaan leerde Felix welke voedingsmiddelen het beste brandstof gaven aan zijn lichaam en geest voor een psychedelische reis. Hij deelt nu zijn wijsheid zodat anderen hun voeding vooraf kunnen optimaliseren en ongemak kunnen voorkomen.

Hoewel er geen perfect regime is, kunnen enkele voedingsprincipes helpen om de trip te beginnen met fysieke energie en mentale focus. Laten we de do’s en don’ts doornemen.

Te Veel Eten Vooraf Veroorzaakt Ongemak

Het is onverstandig om vlak voor een trip veel zware, vette voeding binnen te slaan.

Een van Felix’ belangrijkste lessen was te veel eten voor een psychedelische sessie. Vroeger at hij vooraf altijd enorm veel, denkend dat hij zich zo “vollaadde” met brandstof. Maar dit pakte vaak verkeerd uit.

Felix herinnert zich een truffel(paddo)trip waarbij hij een uur ervoor een volle pannenkoek (het fluffy soort) at. Toen de effecten intraden voelde zijn maag pijnlijk opgeblazen en uitgerekt.

In plaats van innerlijk te reizen, besteedde Felix een groot deel van de trip aan het sussen van zijn kolkende maag. Het lichamelijke ongemak was buitengewoon storend en vervelend.

Hij weet dat het binnenkrijgen van veel zware, vette voeding vlak voor een trip onverstandig is. Vertering leidt bloedstroom en energie af van de effecten op lichaam en geest. Je wilt vermijden dat je je zwaar of misselijk voelt wanneer de ervaring begint.

Vasthouden aan lichte, schone maaltijden stelt je in staat je volledig onder te dompelen in de psychedelische gemoedstoestand zonder afleiding. Te veel eten kan je tijdelijk verzadigen maar zal later ongemak veroorzaken.

Vasten Kan Ook Afleiden

Alles wat Felix hoorde was zijn maag die luid knorde.

Aan de andere kant heeft Felix ook geleerd dat het starten van een trip in een compleet gevaste toestand evenzeer afleidend kan zijn. Psychedelica vereisen veel energie en uithoudingsvermogen van lichaam en geest.

Felix herinnert zich een LSD-trip waarbij hij de hele dag ervoor niets at. Toen de trip begon, kon hij alleen maar focussen op de knagende honger in zijn buik.

In plaats van sussende instrumentale muziek die hem naar binnen leidde, hoorde Felix alleen maar zijn maag luid knorren. Hij voelde zich de hele ervaring door uitgeput en licht geĆÆrriteerd.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat vasten altijd onverstandig is. Sommigen vasten intentioneel 1 tot 3 dagen voor psychedelica om de effecten te intensiveren en te versnellen. Een lege maag biedt geen weerstand.

Maar voor de meeste psychedelische reizen helpt het hebben van wat voedzame brandstof in je systeem ervoor te zorgen dat je energievoorraden hebt om op terug te vallen. Vasten kan de trip hobbeliger en uitputtender maken.

Kleine Maaltijd Geeft Voedsel

Eet 2 tot 3 uur voor een trip een kleine, schone maaltijd.

Door experimenteren heeft Felix ontdekt dat het eten van een kleine, schone maaltijd 2 tot 3 uur voor de trip optimale voeding geeft zonder dat je je zwaar voelt.

Zijn go-to maaltijd voor een trip is (soja)yoghurt, met fruit, pompoenpitten en muesli. De yoghurt vult zijn maag, fruit geeft antioxidanten, noten leveren eiwitten en muesli zorgt voor stabiele energie.

Deze eenvoudige combo geeft Felix’ lichaam de voedingsstoffen en brandstof die het nodig heeft, zonder zijn spijsvertering te overbelasten. Hij voelt zich verzadigd maar licht.

Voedingsmiddelen zoals smoothies, havermout of toast met pindakaas werken ook goed. Vermijd zware vette voeding zoals burgers of pizza die zwaar in de maag blijven liggen. Houd het licht maar substantieel.

Door een bescheiden, voedzame maaltijd te eten voorkomt Felix dat hongerklopjes hem afleiden zodra de trip begint. Hij gaat de ervaring in met een gevoel van brandstof en klaar om innerlijk te reizen.

Hydratatie Vooraf is Cruciaal

Vermijd vochtafdrijvende stoffen zoals alcohol en cafeĆÆne.

Goed gehydrateerd zijn is ook cruciaal voor een psychedelische reis. De stoffen veroorzaken vochtverlies door spijsvertering, temperatuurveranderingen en ademhaling. Optimale hydratatie voorkomt hoofdpijn, krampen of afleiding later.

Felix drinkt vanaf de dag ervoor veel water en elektrolytendrankjes zoals kokoswater. Hij vermijdt vochtafdrijvers zoals cafeĆÆne en alcohol die hem uitdrogen.

Op de ochtend van de trip drinkt Felix een groot glas elektrolytenwater om er zeker van te zijn dat zijn cellen goed gehydrateerd zijn. Hij blijft kleine slokjes drinken tot de reis begint.

Goed hydrateren vooraf minimaliseert lichamelijk ongemak tijdens de trip.

[dit verhaal is een combinatie van ervaringen van onze coaching cliƫnten (en onszelf in dit geval), verteld door de ogen van Felix, een van de personages die psychedelica door middel van verhalen uitleggen]

3 Voorbeelden van Lichte Maaltijden

Dit zijn drie voorbeeldmaaltijden die je voor een psychedelische trip kunt eten. Eet anders wat je het prettigst vindt, en houd de tips die we net bespraken in gedachten.

1. Yoghurtdelicatesse

Ingrediƫnten:

 • 1 kopje gewone of Griekse yoghurt (of plantaardig alternatief)
 • Een handje gemengde bessen (zoals blauwe bessen, aardbeien en frambozen)
 • 1 eetlepel pompoenpitten
 • 2-3 eetlepels muesli (bij voorkeur zonder toegevoegde suikers)
 • Optioneel: Een beetje honing of ahornsiroop voor extra zoetheid

Instructies:

 1. Begin met de yoghurt in een kom.
 2. Verdeel de gemengde bessen er gelijkmatig over.
 3. Strooi de pompoenpitten en granola eroverheen.
 4. Eindig met een scheutje honing of ahornsiroop als je dat wilt.

2. Energieke Bananen Smoothie

Ingrediƫnten:

 • 1 rijpe banaan
 • 1 kopje amandelmelk (of een andere (niet-)zuivelmelk)
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 eetlepel amandel- of pindakaas
 • Een handvol spinazie (voor een groene boost en extra mineralen)
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • Een snufje kaneel
 • IJsblokjes (optioneel)

Instructies:

 1. Combineer alle ingrediƫnten in een blender.
 2. Blend tot het glad en romig is.
 3. Schenk in een glas en geniet er direct van.

3. Voedzame Havermout Kom

Ingrediƫnten:

 • 1/2 kopje havervlokken
 • 1 kopje water of melk (zuivel of niet-zuivel)
 • 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad
 • Een handvol gedroogd fruit (zoals rozijnen, abrikozen of dadels)
 • 1/2 appel, in blokjes
 • Een snufje kaneel en nootmuskaat
 • Optionele toppings: Noten (zoals walnoten of amandelen), een scheutje honing of ahornsiroop, en/of een klodder amandel- of pindakaas

Instructies:

 1. Breng in een pan het water of de melk aan de kook.
 2. Voeg de havervlokken toe en zet het vuur op middel-laag. Kook, af en toe roerend, tot de haver de meeste vloeistof heeft opgenomen en romig is.
 3. Roer het lijnzaad of chiazaad, gedroogd fruit en de appelblokjes erdoor.
 4. Als het gekookt is, doe het in een kom en bestrooi met kaneel en nootmuskaat.
 5. Voeg naar wens de optionele toppings toe en geniet ervan.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven šŸ¾

GeRELATEerde BLOGS