Hoe Overleef ik Mijn Eerste Psychedelische Ervaring

Psychedelica kunnen je leven op z’n kop zetten. Ze kunnen je laten zien wie je echt bent en je wereld helemaal openbreken. Maar pas op: zonder respect en goede voorbereiding kun je echt in de problemen komen.

Ben je nieuw in de wereld van psychedelica? Dan wil je weten hoe je veilig op reis kunt. De psychedelische wereld is anders dan wat je gewend bent. Je wilt handige tools hebben om ervoor te zorgen dat je eerste tripjes zo fijn en leerzaam mogelijk zijn.

Daarom hebben we deze mini-gids gemaakt. We geven je de beste tips om goed te starten met psychedelica. Of je nu LSD, paddo’s, DMT of iets anders wilt proberen, met de juiste voorbereiding kun je je met een gerust hart overgeven aan de ervaring.

We vertellen je alles over dosering, set en setting, het belang van een ervaren gids, hoe je de controle loslaat, hoe je achteraf alles een plekje geeft en welke beginnersfoutjes je kunt vermijden. Er zijn altijd risico’s, maar met een goed plan en de juiste hulp kom je een heel eind.

We willen je helpen om veilig te beginnen met psychedelica. Zo kun je ontdekken hoe ze je kunnen helpen jezelf beter te leren kennen, te genezen en misschien zelfs iets mystieks te ervaren. Laten we kijken hoe je het meeste uit deze bijzondere middelen kunt halen!

Als beginner wil je tools in je achterzak hebben.

Onderzoek Je Substantie Grondig

Voordat je psychedelica gaat proberen, is het super belangrijk om je huiswerk te doen. Duik in de details: wat doet het met je, hoe lang duurt het, hoeveel moet je nemen, wat zijn de risico’s en is het eigenlijk wel legaal waar jij woont? Onthoud: psychedelica werken voor iedereen anders. Zorg dus dat je snapt wat je kunt verwachten.

Begin met lezen over doseringen. Voor je eerste keer wil je een lage ‘drempel’ dosis. Zo kun je kijken hoe jouw lichaam reageert. Je kunt altijd een volgende keer meer nemen, maar minder nemen als je al begonnen bent? Dat gaat niet. Voorzichtig zijn is slim.

Check ook hoe lang het duurt. Wanneer begin je iets te voelen? Wanneer is het op z’n sterkst? En hoe lang duurt het in totaal? LSD bijvoorbeeld kan je 8 tot 12 uur bezig houden. DMT is korter – ongeveer 15 minuten – maar vaak wel heftiger.

Wees voorbereid op mogelijke bijwerkingen. Misselijk zijn, angstig worden of hoofdpijn krijgen in het begin komt voor. Meestal gaat het vanzelf over. Probeer er rustig doorheen te ademen.

Let op waar je je spullen vandaan haalt. Het veiligst is via mensen die je vertrouwt. En gebruik alsjeblieft een testkit om te checken of het zuiver is. Iets nemen waarvan je niet weet wat het is, is echt gevaarlijk.

Geen enkele trip is 100% veilig. Maar als je je goed voorbereidt, maak je de risico’s een stuk kleiner. Door jezelf goed in te lezen, prik je door mythes heen, maak je slimmere keuzes en haal je het meeste uit je ervaring.

Kies de Juiste Set en Setting

Zie ook onze uitgebreidere blogpost over de 7 Belangrijke Overwegingen bij de Locatie van een Psychedelische Trip

Je mindset en omgeving bepalen grotendeels hoe je trip verloopt. Of het nu goed of slecht uitpakt, hangt af van je ‘set’ en ‘setting’. Daarom is het zo belangrijk om hier goed over na te denken.

Je ‘set’ is hoe je je voelt en wat je wilt bereiken met je trip. Ben je in een goede bui en wil je bijvoorbeeld iets over jezelf leren of helen? Dan heb je grote kans op een fijne ervaring. Het gaat hier echt om wat er in je hoofd en hart speelt.

Je ‘setting’ is waar je bent tijdens je trip en de sfeer die je creëert. Kies een plek waar je je op je gemak voelt. Zacht licht, wat plantjes of andere natuurlijke dingen en vertrouwde vrienden om je heen zorgen meestal voor goede vibes. Begin liever niet met trippen op drukke plekken zoals concerten.

De perfecte set en setting voelen alsof je van ‘werk-modus’ naar ‘relax-modus’ gaat. Stress en angst kunnen de mooie kanten van psychedelica verpesten. Zorg dus dat je set en setting je helemaal tot rust laten komen.

Kies je set en setting slim, en je trip zal waarschijnlijk soepel verlopen. Maar als je één van beide verwaarloost, kun je in de problemen komen. Check dus van tevoren goed of alles in orde is.

Neem een Vertrouwde Gids of Zitter

Voor je eerste tripjes is het echt slim om iemand bij je te hebben die ervaring heeft. Zo’n ‘tripsitter’ of gids kan je enorm helpen. Het feit dat ze er nuchter bij zijn, geeft je een veilig gevoel.

De gids is er niet om je trip te sturen, maar om een oogje in het zeil te houden. Vertel ze van tevoren wat je wilt en nodig hebt. Zo kunnen ze je goed helpen als het even lastig wordt.

Kies iemand uit die je echt vertrouwt en die om je geeft. Andere dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een gids:

  • Vertrouwdheid met psychedelische ervaringen – idealiter hebben ze zelf al getript
  • Emotioneel volwassen en in staat om kalm te blijven in moeilijke situaties
  • Goed luisteraar die je proces niet zal veroordelen
  • Verantwoordelijk en bereid om veiligheid te monitoren
  • Kan je troosten en tegelijk je reis organisch laten verlopen
  • Nuchter, geen drugs of alcohol
  • Extra troef als ze training hebben in psychedelische therapie of counseling

Met een ervaren gids aan je zijde kun je je volledig ontspannen in de ervaring, wetende dat ondersteuning beschikbaar is indien nodig. Hun geaarde energie houdt je verankerd tijdens een intense trip.

Je gids zou iemand moeten zijn die je diep vertrouwt.

Laat Los en Laat De Ervaring Zich Ontvouwen

Een van de belangrijkste dingen die je moet leren voor je gaat trippen, is loslaten. Laat de ervaring gewoon gebeuren. Dat klinkt makkelijk, maar het vergt oefening, zeker als je net begint.

Psychedelica laten je ego en zelfbeeld een beetje vervagen. Dat kan geweldig voelen, maar ook eng. Het is normaal dat je je wilt vasthouden aan wat je kent. Maar als je je verzet, maak je het alleen maar lastiger voor jezelf.

Probeer in plaats daarvan open en nieuwsgierig te zijn naar alles wat je tegenkomt. Laat je verwachtingen los. Ontspan je geest en laat je intuïtie het stuur overnemen. Als je je overgeeft aan de reis, wordt alles makkelijker en leuker.

Voel je je overweldigd als de effecten sterker worden? Focus dan op je ademhaling. Adem rust in, spanning uit. Vertrouw erop dat je veilig bent. Je gids kan je helpen om je zorgen los te laten.

Komen er moeilijke emoties of gedachten naar boven? Vecht er niet tegen. Kijk er rustig naar zonder te oordelen en laat de gevoelens door je heen gaan. Spanning ontstaat als je je verzet tegen wat er is.

Schrijf dingen op, praat met je gids, ga tekenen of even naar buiten voor wat frisse lucht als je een nieuw perspectief nodig hebt. Maar laat de dingen natuurlijk veranderen, dwing niks af.

Psychedelica werken als een vergrootglas – ze maken bestaande emoties en neigingen sterker. Door rustig te blijven en alles te accepteren wat er komt, maak je van je trip een leuke en leerzame ervaring.

Laat los, adem diep en vertrouw op de reis. Door de controle op te geven, laat je wijsheid vrij stromen.

Een essentiële vaardigheid is het loslaten van controle en de ervaring organisch laten verlopen.

Hydrateer, Rust uit en Integreer Nadien

Na je trip is het net zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als de voorbereiding vooraf. Neem de tijd om bij te komen van deze intense ervaring.

Drink veel water, thee of andere drankjes. Psychedelica kunnen je uitdrogen. Eet ook lekker veel vers fruit en groenten om weer energie te krijgen.

Rust goed uit voordat je weer aan de slag gaat. Je kunt je emotioneel en lichamelijk moe voelen. Geef jezelf de tijd om bij te komen.

Denk na over wat je hebt meegemaakt. Schrijf het op, maak er kunst over of ga wandelen in de natuur. Hoe kun je wat je hebt geleerd gebruiken in je dagelijks leven? Welke veranderingen zouden goed voor je zijn?

Praat met je gids over je trip. Soms helpt het om er met iemand anders over te praten om alles beter te begrijpen. Door het te delen, leer je er nog meer van.

Wees voorzichtig met wie je de details deelt. Niet iedereen begrijpt het gebruik van psychedelica. Zoek mensen of therapeuten die er open voor staan om erover te praten.

Heb je moeilijke momenten gehad? Zoek dan professionele hulp om het te verwerken. Er zijn steeds meer coaches en therapeuten die hierin gespecialiseerd zijn.

Haast je niet na een trip. Dat kan het verwerken verstoren. Neem de tijd en wees lief voor jezelf. Deze reizen kunnen je leven echt veranderen als je er goed mee omgaat.

Veelvoorkomende Fouten van Beginners om te Vermijden

Hou het eenvoudig. Laat los.

Zelfs met goede voorbereiding kunnen psychedelische sessies misgaan, zeker voor beginners. Bewustzijn van veelvoorkomende valkuilen helpt ze te vermijden.

Overdrijven met de Dosis

Een te hoge dosis nemen je eerste keer eindigt zelden goed. De juiste dosering vinden is een kunst, zelfs onder ervaren gebruikers. Begin met drempel- of microdoses om je draai te vinden vooraleer geleidelijk de hoeveelheid te verhogen.

Verwaarlozen van Set en Setting

Trippen in chaotische, ongecontroleerde omgevingen maakt je kwetsbaar voor negatieve psychologische ervaringen. Zorg dat je mindset helder is en de fysieke ruimte comfortabel voor je iets inneemt. Een gids stand-by hebben is verstandig.

Aannemen dat Psychedelica een Wonderoplossing Zijn

Hoewel krachtige tools lossen psychedelica niet alle levensproblemen over nacht op. Ze bieden inzicht in nieuwe perspectieven, maar het integreren van die lessen via zelfwerk nadien is essentieel. Verwacht geen wondermiddel.

Mengen van Substanties

Als je net begint met psychedelica, is het verstandig om ze niet te mengen met andere middelen. Een trip is al intens genoeg op zichzelf. Door psychedelica te combineren met bijvoorbeeld alcohol, wiet of MDMA maak je het nog lastiger in te schatten wat er gaat gebeuren. Voor je eigen veiligheid kun je beter eerst ervaring opdoen met psychedelica alleen.

Weerstand Bieden aan de Ervaring

Vechten tegen psychedelische effecten of worstelen om de ervaring te beheersen veroorzaakt vaak onrust. Oefen in overgave en loslaten zodat de reis zich ten volle kan ontvouwen.

Haasten om terug te keren naar het Normale Leven

Na een intense trip is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Neem de tijd om uit te rusten, goed te eten en alles te verwerken. Als je te snel teruggaat naar je normale leven, kun je minder leren van je ervaring.

Ga rustig aan als je weer begint met je dagelijkse dingen. Wees lief voor jezelf. Denk na over wat je hebt meegemaakt en praat erover met mensen die je vertrouwt. Dit helpt je om alles een plekje te geven.

Psychedelica kunnen soms lastig zijn, maar ze kunnen je ook enorm helpen groeien als persoon. Vooral als je er voorzichtig mee omgaat. Probeer beginnersfouten te vermijden voor een soepelere ervaring. Als je je goed voorbereidt en duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken, kunnen je eerste trips echt bijzonder zijn. Je kunt veel over jezelf leren en mooie dingen meemaken.

Bon voyage!

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS