De Yin en Yang Van Psychedelische Doseringen: Een Evenwicht Tussen Lage en Hoge Doseringen voor een Optimale Ervaring

Psychedelica zoals psilocybine, LSD en DMT maken een renaissance door. Ooit gestigmatiseerd als gevaarlijk of enkel voor recreatief gebruik, onthult een groeiend aantal onderzoeken nu het therapeutische potentieel van deze stoffen.

Psychedelica kunnen in verschillende doseringen voor verschillende doelen worden genomen. Aan het ene uiteinde van het spectrum zijn microdoses kleine, sub-perceptuele hoeveelheden zoals 0,1-0,5 gram gedroogde psilocybinepaddestoelen. Aan het andere uiteinde zijn volledige ceremoniële of “heroïsche” doses van 3-5 gram of meer paddestoelen.

Microdoseren betekent regelmatig een lage dosis nemen om de paar dagen. De effecten zijn subtiel – je gaat niet trippen of hallucineren. Echter, anekdotische verslagen suggereren voordelen zoals verbeterde stemming, focus, creativiteit en sociale verbinding.

Een volledige dosis betekent het nemen van een grote hoeveelheid in een gecontroleerde omgeving. Dit leidt tot een complete psychedelische ervaring met visuals, spirituele inzichten en een “ego-dissolutie” of het gevoel van samensmelten met iets groters dan jezelf. Hoge doses kunnen helpen bij het behandelen van aandoeningen zoals angst, depressie en verslaving.

Hoewel deze doseringsextremen goed zijn bestudeerd, is er minder bekend over het strategisch combineren van hoge en lage doses. Anekdotische verhalen suggereren dat mensen micro- en macrodoses samen gebruiken om het welzijn te verbeteren.

Deze blog zal de unieke voordelen van lage versus hoge dosering verkennen. We zullen ook kijken naar het doordacht integreren van beide in een optimale psychedelische praktijk. Ik wil principes delen die je reis kunnen begeleiden, of je nu gewoon nieuwsgierig bent naar psychedelica of al op het pad bent.

Als je gids baseer ik me op onderzoek (ik leun sterk op dit artikel uit maart 2022) en mijn ervaring van meer dan 100 psychedelische trips en microdoseerervaringen. Laten we beginnen!

De “Yin” van Lage Doses

Microdoseren is populair geworden als een manier om welzijn en prestaties te verbeteren. Technologen uit Silicon Valley prijzen het voor het verhogen van de productiviteit. Creatievelingen microdoseren voor inspiratie. Anderen gebruiken het om hun stemming te verbeteren of dagelijkse angst te verminderen.

In een microdoseerprotocol neem je elke 3-4 dagen een kleine dosis van een psychedelisch middel zoals LSD of psilocybinepaddestoelen. Een microdosis is doorgaans een tiende tot een twintigste van een volledige psychedelische dosis. De effecten zijn bedoeld om sub-perceptueel te zijn – je zou je niet high of aan het trippen moeten voelen (hoewel sommigen nu beweren dat een lichte verandering in perceptie gewenst is – dus neem ‘sub-perceptueel’ met een korreltje zout).

Begin laag en ga langzaam is belangrijk. Veel mensen beginnen met 0,1 g gedroogde paddestoelen of 5-10ug LSD en verhogen dit lichtjes. Het vinden van de optimale dosis vereist enige trial-and-error. Als je je belemmerd voelt of aan het trippen bent, verlaag dan de hoeveelheid.

Als je de sweet spot vindt, kunnen de voordelen ervaringen omvatten van:

 • Betere focus en concentratie
 • Verhoogde creativiteit – meer ideeën stromen
 • Verhoogde motivatie en drive
 • Meer bewustzijn van het huidige moment
 • Verbeterde sociale verbinding en emotionele intelligentie
 • Verhoogde stemming, verminderde angst/depressie
 • Meer energie en flowstates

Mogelijke nadelen zijn irritatie, slapeloosheid of hoofdpijn door een te hoge dosis. Er zijn ook open vragen over de langetermijneffecten. Maar bij bewust gebruik op sub-perceptuele niveaus lijkt microdoseren relatief laag risico te zijn.

Door subtiel de stemming, cognitie en sociaal contact te verbeteren, kan microdoseren de tandwielen van het dagelijks leven smeren. Beschouw het als het wakker maken van je hersenen en sociale circuits. Deze “smering” kan je helpen effectiever te zijn op het werk, in creatieve projecten en in relaties.

Opmerking: Onderzoek naar psychedelica is nog steeds verdeeld over de objectieve (of meetbare) effecten van microdoseren, maar de subjectieve effecten zoals hierboven beschreven zijn herhaaldelijk genoemd door duizenden die microdoseren.

Yang Psychedelic Experience High Dose

De “Yang” van Hoge Doses

Aan het andere uiteinde van het spectrum zijn volledige ceremoniële doses psychedelica. We hebben het over 15+ gram psilocybine-bevattende truffels, bijvoorbeeld. Hoge doses dompelen je bewustzijn volledig onder, en veranderen drastisch de perceptie, cognitie en emotie.

Trippen in de natuur of meditatieve omgevingen is gebruikelijk. Je kunt levendige visuals ervaren, kosmische eenheid en oplossende ego-grenzen. Deze niet-alledaagse staten kunnen psychologisch inzicht en spiritueel ontwaken bieden.

Hoge doses stellen je in staat om het alledaagse bewustzijn te overstijgen. Door rigide mentale patronen te doorbreken, kunnen psychedelica helend zijn. Onderzoek toont aan dat ze helpen bij het behandelen van depressie, angst, PTSS en verslaving.

Subjectief gezien omvatten de voordelen:

 • Een diep gevoel van verbinding met de natuur of “het al”
 • Oplossend ego en fris perspectief
 • Emotionele catharsis en loslaten
 • Verlichting van existentiële nood
 • Inspiratie en creatief divergent denken
 • Toegenomen openheid voor nieuwe ideeën

Natuurlijk veranderen psychedelica het bewustzijn op onvoorspelbare manieren. Het hebben van een ervaren gids in een veilige, gestructureerde omgeving is essentieel. Begin laag en bouw je comfort in de loop van de tijd op. Met zorg en intentie kunnen hoge doses dramatische doorbraken teweegbrengen.

Het Integreren van de Yin en Yang

In plaats van elkaar wederzijds uit te sluiten, kunnen micro- en macrodoseren elkaar aanvullen. Elk heeft sterke punten die verschillende behoeften aanpakken. Gebruikt in combinatie kunnen ze het welzijn optimaliseren.

Hier zijn enkele manieren om op een bekwame manier lage en hoge dosiservaringen te integreren:

 • Gebruik microdoseren om zachtjes te openen voorafgaand aan werk met hoge doses. Subtiele maar nuttige verschuivingen in stemming, creativiteit en sociale verbinding kunnen de weg vrijmaken voor diepere genezing.
 • Microdoseer tijdens integratieperiodes na intensief psychedelisch werk. Dit helpt om inzichten in het dagelijks leven te verteren en te implementeren.
 • Roteer micro- en macrodoseren. Bijvoorbeeld, een hoge dosis ervaring elke 3-4 maanden ondersteund door wekelijks microdoseren tussen ceremonies.
 • Pas doses aan veranderende omstandigheden aan. Verhoog het microdoseren tijdens stressvolle levensperioden. Doe intensief werk met hoge doses tijdens retraites of vakanties.
 • Doseer volgens je doelen die dag. Kies micro voor een creatieve taak of macro voor persoonlijke groei.

De sleutel is doelbewust te zijn over waarom je psychedelica gebruikt en hoe verschillende doses je van dienst zijn. Vermijd aannames dat hogere doses inherent “beter” zijn. Met zorgvuldige integratie kunnen beide je ontwikkeling versnellen.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS