De Yin en Yang Van Psychedelische Doseringen: Een Evenwicht Tussen Lage en Hoge Doseringen voor een Optimale Ervaring

Psychedelica zoals psilocybine, LSD en DMT maken een comeback. Ooit gestigmatiseerd als gevaarlijk of alleen voor recreatief gebruik, laten een groeiend aantal onderzoeken nu het therapeutische potentieel van deze stoffen zien.

Psychedelica kunnen in verschillende doseringen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Aan het ene uiteinde van het spectrum zijn microdoses, kleine hoeveelheden, zoals 0,1-0,5 gram gedroogde psilocybine paddestoelen. Aan het andere uiteinde zijn volledige “heroïsche” of macrodoses van 3-5 gram of meer psilocybine paddestoelen.

Microdoseren houdt in dat je regelmatig een lage dosis neemt om de paar dagen. De effecten zijn subtiel – je zult niet trippen of hallucineren. Desondanks suggereren persoonlijke verhalen voordelen zoals verbeterde stemming, focus, creativiteit en sociale verbinding.

Een volledige dosis betekent het nemen van een grote hoeveelheid in een gecontroleerde omgeving. Dit resulteert in een volledige psychedelische ervaring met visuele effecten, spirituele inzichten en een “ego-dissolutie” of het gevoel van opgaan in iets groters dan jezelf. Hoge doses kunnen helpen bij het behandelen van aandoeningen zoals angst, depressie en verslaving.

Hoewel deze uitersten in dosering goed zijn bestudeerd, is er minder bekend over het strategisch combineren van hoge en lage doses. Anekdotische verhalen suggereren dat mensen micro- en macrodoses samen gebruiken om hun welzijn te verbeteren.

Deze blog zal de unieke voordelen van lage versus hoge dosering verkennen. We zullen ook kijken naar het bewust integreren van beide in een optimale psychedelische praktijk. Ik wil principes delen die je reis kunnen begeleiden, of je nu gewoon nieuwsgierig bent naar psychedelica of al op het pad bent.

Als je psychedelica gids baseer ik mij op onderzoek (ik leun sterk op dit artikel uit maart 2022) en mijn ervaring van meer dan 100 psychedelische trips en microdoseerervaringen. Laten we beginnen!

De “Yin” van Lage Doses

Microdoseren is populair geworden als een manier om welzijn en prestaties te verbeteren. Technologen uit Silicon Valley prijzen het voor het verhogen van de productiviteit. Creatievelingen microdoseren voor inspiratie. Anderen gebruiken het om hun stemming te verbeteren of dagelijkse angst te verminderen.

In een microdoseerprotocol neem je elke 3-4 dagen een kleine dosis van een psychedelisch middel zoals LSD of psilocybinepaddestoelen. Een microdosis is doorgaans een tiende tot een twintigste van een volledige psychedelische dosis. De effecten zijn bedoeld om sub-perceptueel te zijn – je zou je niet high moeten voelen (hoewel sommigen nu beweren dat een lichte verandering in perceptie gewenst is – dus neem ‘sub-perceptueel’ met een korreltje zout).

Beginnen met een lage dosis en langzaam verhogen is belangrijk. Veel mensen starten met 0,1 gram gedroogde paddestoelen of 5-10 microgram LSD en verhogen dit geleidelijk. Het vinden van de optimale dosis vereist enige trial-and-error. Als je je belemmerd voelt of het gevoel hebt dat je begint te trippen, verlaag dan de hoeveelheid.

Als je de sweet spot vindt, kunnen de voordelen ervaringen omvatten van:

 • Betere focus en concentratie
 • Verhoogde creativiteit – meer ideeën stromen
 • Verhoogde motivatie en drive
 • Meer bewustzijn van het huidige moment
 • Verbeterde sociale verbinding en emotionele intelligentie
 • Verhoogde stemming, verminderde angst/depressie
 • Meer energie en flowstates

Mogelijke nadelen zijn irritatie, slapeloosheid of hoofdpijn door een te hoge dosis. Er zijn ook open vragen over de langetermijneffecten. Maar bij bewust gebruik op sub-perceptuele niveaus lijkt microdoseren relatief laag risico te zijn.

Door subtiel de stemming, cognitie en sociaal contact te verbeteren, kan microdoseren de tandwielen van het dagelijks leven smeren. Beschouw het als het wakker maken van je hersenen. Deze “smering” kan je helpen effectiever te zijn op het werk of in creatieve projecten.

Opmerking: Onderzoek naar psychedelica is nog steeds verdeeld over de objectieve (of meetbare) effecten van microdoseren, maar de subjectieve effecten zoals hierboven beschreven zijn herhaaldelijk genoemd door duizenden die microdoseren.

Yang Psychedelic Experience High Dose

De “Yang” van Hoge Doses

Aan de andere kant van het spectrum zijn volledige ceremoniële doses psychedelica. We hebben het bijvoorbeeld over 15+ gram psilocybine-bevattende truffels. Hoge doses dompelen je bewustzijn volledig onder in de psychedelische ervaring. Ze veranderen drastisch de perceptie, cognitie en emotie.

Trippen in de natuur of meditatieve omgevingen is gebruikelijk. Je kunt levendige visuals ervaren, kosmische eenheid en oplossende ego-grenzen. Deze niet-alledaagse staten kunnen psychologisch inzicht en spiritueel ontwaken bieden.

Hoge doses stellen je in staat om het alledaagse bewustzijn te overstijgen. Door rigide mentale patronen te doorbreken, kunnen psychedelica helend zijn. Onderzoek toont aan dat ze helpen bij het behandelen van depressie, angst, PTSS en verslaving.

Subjectief gezien omvatten de voordelen:

 • Een diep gevoel van verbinding met de natuur of “het al”
 • Oplossend ego en fris perspectief
 • Emotionele catharsis en loslaten
 • Verlichting van existentiële nood
 • Inspiratie en creatief divergent denken
 • Toegenomen openheid voor nieuwe ideeën

Natuurlijk veranderen psychedelica het bewustzijn op onvoorspelbare manieren. Het hebben van een ervaren gids in een veilige, gestructureerde omgeving is essentieel. Begin met lage dosering en bouw je comfort in de loop van de tijd op. Met zorg en intentie kunnen hoge doses drastische doorbraken teweegbrengen.

Het Integreren van de Yin en Yang

In plaats van elkaar uit te sluiten, kunnen micro- en macrodoseren elkaar aanvullen. Elk heeft sterke punten die verschillende behoeften aanpakken. Gebruikt in combinatie kunnen ze het welzijn optimaliseren.

Hier zijn enkele manieren om op een bekwame manier lage en hoge dosiservaringen te integreren:

 • Gebruik microdoseren om voorzichtig te beginnen voordat je met hoge doses aan het werk gaat. Subtiele maar nuttige verschuivingen in stemming, creativiteit en sociale verbinding kunnen de weg vrijmaken voor diepere genezing.
 • Microdoseer tijdens integratieperiodes na intensief psychedelisch werk. Dit helpt om inzichten in het dagelijks leven te verwerken en toe te passen.
 • Roteer tussen micro- en macrodoseren. Bijvoorbeeld, ervaar een hoge dosis elke 3-4 maanden, ondersteund door wekelijks microdoseren tussen ceremonies.
 • Pas doses aan aan veranderende omstandigheden. Verhoog het microdoseren tijdens stressvolle levensperioden. Doe intensief werk met hoge doses tijdens retraites of vakanties.
 • Kies je dosis volgens je doelen voor die dag. Kies microdoseren voor een creatieve taak of macrodoseren voor persoonlijke groei.

De sleutel is doelbewust te zijn over waarom je psychedelica gebruikt en hoe verschillende doses je van dienst zijn. Vermijd aannames dat hogere doses inherent “beter” zijn. Met zorgvuldige integratie kunnen beide je ontwikkeling ondersteunen.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS