Je Omgeving is Belangrijker Dan Je Denkt

Ik herinner me mijn eerste psychedelica trip alsof het gisteren was. Ik was 23 jaar oud en zat op de vloer in de woonkamer van mijn beste vriend van de universiteit. We hadden de ruimte opgeruimd, kaarsjes aangestoken en ambient muziek opgezet om een kalme sfeer te creƫren. Toen de psilocybine begon te werken, kwamen er geometrische patronen tevoorschijn op het kleed waar ik op zat. Ik voelde me veilig en was onder de indruk van de nieuwe inzichten die in mijn geest opkwamen.

Deze positieve eerste trip was volledig te danken aan de zorg die mijn vriend en ik in het creĆ«ren van onze setting hadden gestoken. Als psychedelica coach besef ik nu dat het creĆ«ren van je fysieke, sociale en mentale omgeving vĆ³Ć³r, tijdens en na een psychedelica sessie net zo belangrijk is als de keuze van de dosering of het middel.

Set en setting, zoals psychedelica gebruikers het noemen, hebben een diepgaande invloed op je ervaring. In deze blog wil ik een openhartig gesprek voeren over hoe je zorgvuldig je omgeving kunt inrichten om het maximale uit je psychedelische reizen te halen.

Het belang van setting tijdens de psychedelicasessie

Wanneer je een psychedelische sessie plant, hebben je fysieke, sociale en mentale omgeving speciale aandacht nodig. Deze elementen kunnen je ervaring maken of breken.

Fysieke setting

CreĆ«er een veilige en comfortabele ruimte voor je sessie, vrij van afleidingen. Ruim de ruimte zorgvuldig op en verwijder rommel. Richt de ruimte comfortabel in met kussens en dekens. Overweeg om de sfeer te verbeteren met zacht licht, bloemen, kaarsen, meditatieve symbolen of inspirerende kunst. Ik raad aan om, indien mogelijk, een hele kamer te reserveren. Je eigen psychedelische ‘heiligdom’ helpt om te aarden in de ervaring.

Zorg dat water, fruit en andere voedzame snacks binnen handbereik zijn. Bereid afspeellijsten voor met rustgevende instrumentale muziek of contemplatieve playlists. Elimineer zoveel mogelijk fysieke afleidingen in de ruimte en verwijder gevaarlijke voorwerpen, zoals scherpe voorwerpen. Hoe meer je bewust de fysieke set en setting neerzet, hoe meer je je op je gemak voelt en openstaat voor de ervaring.

Sociale setting

Trip alleen met goede vrienden of een gids die je vertrouwt in een veilige omgeving. Het hebben van een nuchtere aanwezige biedt ondersteuning. Stille introspectieve sessies alleen kunnen ook waardevol zijn, mits je je veilig voelt tijdens het alleen reizen. Hoe dan ook, vermijd drukte, vreemden of chaotische sociale situaties. Je wilt je volledig op je gemak voelen om ook kwetsbaar te kunnen zijn.

Spreek van tevoren verwachtingen af over verbale interactie. Sommigen vinden dat praten de innerlijke ervaring verstoort, terwijl anderen juist een ‘ankervriend’ waarderen om mee te praten. Beslis welke aanpak voor jou het meest helpend zal zijn.

Mentale setting

Je mentale staat bij aanvang van de sessie beĆÆnvloedt het verloop ervan. Het is belangrijk om een intentie te formuleren in plaats van verwachtingen te koesteren. Een intentie dient als het kompas voor de reis, terwijl verwachtingen de mogelijkheden kunnen beperken. Intenties zoals “Ik wil mijn relatie met mijn moeder verkennen” of “Ik ben van plan meer dankbaarheid in mijn dagelijks leven te vinden” creĆ«ren ruimte voor innerlijk werk.

Het is ook van essentieel belang om je geest zo helder mogelijk te maken in de dagen voor de ervaring. Plan geen grote verantwoordelijkheden in de dagen voorafgaand aan de ervaring. Beperk prikkels, zoals het consumeren van cafeĆÆne of overmatig gebruik van (sociale) media. Neem van tevoren de tijd om te mediteren, te schrijven of tijd door te brengen in de natuur om wat rust te creĆ«ren. Op deze manier wil je de geest voorbereiden om nieuwe perspectieven te kunnen ontvangen. Omdat elke vorm van mentale ruis de helderheid en betekenis, van de inzichten verkregen uit de psychedelica, zal vertroebelen.

De ervaring integreren in je dagelijks leven

De periode na een psychedelica sessie, waarin je integreert, is essentieel om de inzichten die je hebt opgedaan te laten doordringen in je dagelijks leven. Dit betekent dat je je dagelijkse gewoonten aanpast aan de inzichten die tijdens je psychedelische ervaring naar voren zijn gekomen.

Je kunt de drang voelen om je volledig los te maken van patronen die voorheen niet ondersteunend waren en opnieuw jouw eigen omgeving vorm te geven. Luister naar dit gevoel wanneer het zich voordoet. Hier zijn enkele belangrijke gebieden om te herstructureren:

Fysieke ruimtes

Bekijk je woon- en werkruimtes met een frisse blik. Stimuleren ze je creativiteit en helderheid? Of voelen ze rommelig en afleidend aan? Neem de tijd om op te ruimen en te reorganiseren om je focus te optimaliseren. Introduceer elementen zoals planten, natuurlijk licht, gezellige zithoeken en minimaliseer rommel. Creƫer ruimtes voor activiteiten die voor jou het meest betekenisvol zijn.

Wijs specifieke ruimtes toe voor werk, beweging, creatieve hobby’s en ontspanning, zodat alles een eigen plek heeft. Wissel bewust tussen deze ruimtes af, afhankelijk van je taken. Beperk het werken in bed of woonruimtes om een mentaal onderscheid te versterken. Het optimaliseren van fysieke ruimtes ondersteunt een krachtige innerlijke her-uitlijning.

Sociale kringen

Neem de tijd om te overwegen hoe je huidige relaties je wel of niet ondersteunen, gezien de nieuwe inzichten. Het kan zijn dat je de drang voelt om verbindingen te verbreken die niet langer bijdragen aan je groei. Aan de andere kant kunnen sommige relaties juist spiritueel verbonden en betekenisvoller aanvoelen. Geef prioriteit aan het verdiepen van die betekenisvolle relaties door gedeelde ervaringen te delen.

Verken ook het introduceren van nieuwe relaties en gemeenschappen die passen bij je groeiende identiteit. Zoek mensen die jouw interesses en waarden delen, zodat je voortdurende groei kunt stimuleren.

Mentale gewoontes

Bescherm de helderheid van je psychedelische inzichten door de mentale ruis in je dagelijkse leven te minimaliseren. Beperk afleidingen van sociale media, gamen en binge-watching van series. Geef in plaats daarvan prioriteit aan bewegen, creatief bezig zijn en volledig aanwezig zijn. Neem de tijd om je gedachten en inzichten te verwerken door te schrijven. Mediteer regelmatig of breng tijd door in de natuur om gegrond te blijven.

Door bewust je fysieke, sociale en mentale omgeving vorm te geven, help je je energie te richten op de inzichten die tijdens je psychedelica sessie naar boven kwamen. De ruimtes om je heen en je innerlijke gewoonten transformeren je innerlijke reis in uiterlijke verandering.

Vorm omgevingen die je innerlijke reis weerspiegelen

De settings tijdens en na een psychedelische ervaring vormen de diepgaande impact ervan. Beschouw je fysieke ruimtes, sociale verbindingen en mentale gewoontes als het steigerwerk om je inzichten tot blijvende verandering te verheffen.

Als psychedelica gids moedig ik je aan je externe wereld af te stemmen op de innerlijke transformaties gekatalyseerd door psychedelica. Creƫer kalme ruimtes voor reflectie en zelfontwikkeling. Omring jezelf met relaties die groei bevorderen en bescherm je mentale helderheid tegen afleiding. Het ontbreken van intentionele structurering van je set en setting verspilt een kans op betekenisvolle verandering.

De psychedelica ervaring biedt een glimp van je hoogste potentieel. Echter, de integratie van die visies in het dagelijks leven vereist zorgvuldige ontwikkeling. Wees selectief in de omgevingen waarin je jezelf onderdompelt, want ze zullen je helpen bij het realiseren van je volgende fasen van zelfverwezenlijking. Met zorg en moed kun je omgevingen creƫren die je inzichten laten uitkristalliseren tot een positieve impact.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven šŸ¾

GeRELATEerde BLOGS