Psilocybine Kan Mystieke Ervaringen Veroorzaken – Psychedelisch Onderzoek Uitgelegd

Heb je ooit omhoog naar de sterren gekeken en een diep gevoel van ontzag en verwondering ervaren? Of door de natuur gewandeld en getroffen door de heiligheid van alle levende wezens? Sinds mensenheugenis hebben mensen mystieke ervaringen gezocht die ons verbinden met iets groters dan onszelf en ons leven betekenis geven.

De laatste jaren is onderzoek gedaan naar hoe psychedelica zoals psilocybine deze diepgaand zinvolle spirituele inzichten teweeg kunnen brengen. Eén invloedrijk onderzoek uit 2006 ontdekte dat onder ondersteunende omstandigheden psilocybine mystieke ervaringen kan opwekken, wat kan leiden tot een substantiële persoonlijke betekenis en positieve veranderingen voor deelnemers.

In deze blog zullen we de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek uiteenzetten en de studieomstandigheden vergelijken met wat je tegenwoordig kunt verwachten tijdens een begeleide psychedelica sessie. We geven ook wat advies voor psychedelica-nieuwelingen die op zoek zijn naar spiritueel inzicht terwijl je je reis plant. Er zijn altijd risico’s, maar met de juiste voorbereiding, setting en integratie, kunnen psychedelica een verlicht pad naar openbaring zijn. Laten we het ontdekken!

Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten

22 van de 36 psilocybine-deelnemers (61%) hadden een “complete” mystieke ervaring, vergeleken met 4 van de 36 in de placebogroep.

Deelnemers beoordeelden hun psilocybine-ervaringen als zeer persoonlijk betekenisvol en spiritueel significant.

Mensen meldden positieve veranderingen in houding, stemming, sociale effecten en gedrag die maanden na de psilocybine-sessie aanhielden.

Sommige deelnemers ervoeren angst of vrees tijdens hun sessie, maar onderzoekers konden ondersteuning bieden om nadelige psychologische effecten te verminderen.

Dit baanbrekende onderzoek suggereerde dat onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden psilocybine diepgaand zinvolle mystieke toestanden kan oproepen, vergelijkbaar met die zich van nature voordoen maar veel betrouwbaarder. De deelnemers zelf waardeerden deze ervaringen nog maanden later enorm.

Vergelijking van onderzoeks- en coachingomgevingen

Hoewel dit onderzoek plaatsvond in een gecontroleerde klinische omgeving, kun je tegenwoordig soortgelijke voorbereiding en ondersteuning voor psychedelica-ervaringen krijgen via privécoaching. Hoe verhoudt de onderzoeksomgeving zich tot wat je kunt verwachten tijdens een begeleide sessie met een integratiecoach?

Voorbereiding en setting

In het onderzoek was er een minutieuze nadruk op grondige screening, meerdere voorbereidende ontmoetingen en het creëren van een gecontroleerde omgeving om de kans op negatieve reacties aanzienlijk te verkleinen. Dit niveau van voorbereiding is aanzienlijk intensiever dan wat meestal wordt gezien in coaching. Hoewel coaches gespecialiseerde training ondergaan om emotionele ondersteuning te bieden en geruststellende begeleiding te geven tijdens psychedelica-sessies, is de tijd en inspanning die in de voorbereiding van een onderzoek wordt gestoken aanzienlijk groter.

Gemiddeld kan de voorbereiding voor zo’n onderzoek 4-5 uur of meer beslaan. Coachingsessies, zelfs die goed gestructureerd zijn, omvatten daarentegen meestal een voorbereidingstijd van 1-3 uur. Dit verschil benadrukt de diepgang en grondigheid waarmee onderzoeken het onderwerp benaderen, om de uiterste veiligheid en doeltreffendheid van deelnemers te waarborgen.

Een ander onderscheidend aspect is dat de onderzoeksdeelnemers individuen waren die nooit eerder psychedelica hadden gebruikt, ook wel “psychedelica-naïevelingen” genoemd. Een ervaren begeleider, of dat nu in een onderzoeks- of coachingomgeving is, is echter bedreven in het accommoderen van zowel degenen die voor het eerst de psychedelische sfeer betreden als degenen die al eerdere ervaringen hebben. Deze flexibiliteit en aanpassingsvermogen van ervaren begeleiders benadrukken verder het belang van voorbereiding en omgeving in beide contexten.

Ondersteuning tijdens de sessie

Tijdens de onderzoeksessies werden deelnemers niet alleen nauwlettend in de gaten gehouden, maar ook consistent ondersteund door niet één maar twee begeleiders. Deze dual-guide aanpak in onderzoeksomgevingen zorgt voor een extra laag veiligheid, toezicht en geruststelling. De aanwezigheid van twee begeleiders betekent dat er altijd iemand beschikbaar is om tegemoet te komen aan de behoeften van een deelnemer, of dat nu is voor emotionele ondersteuning of om zorgen aan te pakken die tijdens de sessie kunnen opkomen.

Coachingsessies hanteren daarentegen vaak een ander format. Ze kunnen één-op-één zijn, waarbij de deelnemer rechtstreeks contact heeft met één coach, of ze kunnen in een groepssetting zijn. In groepssessies is het gebruikelijk dat er minder begeleiders zijn dan deelnemers. Dit vermindert niet de kwaliteit van de zorg, maar benadrukt wel een verschil in aanpak en omgeving tussen onderzoek en coaching.

Bovendien, terwijl onderzoeksomgevingen minutieus gecontroleerd zijn, bieden coachingsessies meer flexibiliteit met betrekking tot de omgeving. Coaching kan plaatsvinden in speciaal ontworpen ruimtes, met de nadruk op comfort, esthetiek en rust. Sommige coaches kiezen zelfs voor natuurlijke omgevingen, waardoor deelnemers verbinding kunnen maken met de omgeving, of dat nu een serene bos, een rustig strand of een stille weide is. Deze omgevingen, of ze nu door de mens gemaakt of natuurlijk zijn, zijn ontworpen om de totale ervaring te versterken, zodat deelnemers zich nog meer op hun gemak, veilig en ondergedompeld voelen in hun reis.

Ongeacht de setting of het aantal begeleiders, gekwalificeerde coaches, net als hun tegenhangers in onderzoek, fungeren als meelevend nuchtere begeleiders. Hun primaire rol is ervoor zorgen dat deelnemers zich veilig, gegrond en oprecht verzorgd voelen tijdens hun psychedelica reis.

Integratie in de loop van de tijd

In psychedelica onderzoeksstudies is de ondersteuning na de sessie die aan deelnemers wordt geboden vaak beperkt. Dit is intentioneel, omdat het primaire doel van deze onderzoeken is om gegevens te verzamelen over de onmiddellijke effecten en resultaten van de psychedelica-ervaring. De nadruk ligt op het begrijpen van de directe impact van de stof, in plaats van de lange termijn integratie van de ervaring in iemands leven. Als gevolg daarvan kunnen deelnemers zich zonder de benodigde hulpmiddelen of begeleiding bevinden om hun ervaringen volledig te verwerken en te integreren wanneer de studie is afgerond.

Aan de andere kant werkt de wereld van psychedelica coaching vanuit een andere filosofie. Coaches in deze ruimte begrijpen dat de psychedelica reis niet stopt wanneer de effecten van de stof uitgewerkt zijn. De inzichten en openbaringen die tijdens de ervaring worden opgedaan, vereisen vaak tijd, reflectie en begeleiding om volledig te worden begrepen en geïntegreerd in iemands dagelijkse leven. In het besef hiervan bieden veel coaches verlengde ondersteuningssessies, waardoor individuen hun ervaringen opnieuw kunnen bezoeken, hun gevoelens kunnen bespreken en manieren kunnen verkennen om hun nieuw verworven kennis op praktische en zinvolle manieren toe te passen.

Het is echter cruciaal om op te merken dat het niveau van ondersteuning na de sessie sterk kan verschillen binnen de coaching- en retraitegemeenschap. Terwijl sommige coaches of retraitecentra langetermijnintegratie prioriteren, door middel van hulpmiddelen, workshops en meerdere follow-upsessies aan te bieden, kunnen anderen een beperktere reikwijdte hebben. Sommige retraites, voornamelijk die gericht zijn op grotere groepen of van kortere duur, bieden misschien alleen korte integratiediscussies of, in sommige gevallen, helemaal geen.

Dosering

In het onderzoek dienden de onderzoekers een opmerkelijk hoge dosis psilocybine toe, 30 mg per 70 kg persoon. Deze aanzienlijke dosering is bedoeld om diepgaande effecten teweeg te brengen, vaak gebruikt in gecontroleerde omgevingen om het volledige scala aan effecten van de stof te bestuderen. Coaches daarentegen pleiten meestal voor een voorzichtigere aanpak wanneer het gaat om coaching en begeleide sessies buiten strikte onderzoeksparameters. Coaches adviseren vaak om te beginnen met een mildere tot gematigde (nog steeds ‘volledige’) dosis. Deze aanbeveling komt voort uit de opvatting dat door te beginnen met een minder intensieve ervaring, individuen geleidelijk vertrouwd kunnen raken met de psychedelische effecten, de nuances ervan en het algehele proces, wat een soepelere en mogelijk meer voordelige reis garandeert.

Advies voor eerste keer psychedelica gebruik

Als je een psychedelica ervaring overweegt voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling, hoe kun je er dan het meeste uit halen? Hier zijn enkele tips terwijl je je eerste begeleide sessie plant:

  • Stel je intentie – Heb een intentie zoals “helderheid krijgen over de richting van mijn leven”, maar vermijd rigide verwachtingen. Blijf open voor wat er ook opkomt.
  • Bereid je bewust voor – Reflecteer op je waarden, lees spirituele teksten, breng tijd door in de natuur om met een wakker en ontvankelijk denkvermogen naar de ervaring toe te gaan.
  • Regel ondersteuning – Zorg dat er een ervaren gids aanwezig is tijdens de sessie zelf. En zoek een integratiecoach om zowel ervoor als erna mee te ontmoeten, om inzichten te helpen verwerken.
  • Integreer inzichten – Schrijf over je reis in een dagboek, maak kunst, bespreek het met vertrouwde vrienden, of vind andere manieren om je inzichten in het dagelijkse leven te weven.

De psychedelica ervaring is slechts één fase van het proces. Juiste voorbereidings- en integratiemethoden helpen blijvende groei te katalyseren.

Dit onderzoek suggereert dat psychedelica zoals psilocybine op een betrouwbare manier mystieke ervaringen kunnen opwekken, mits er sprake is van een ondersteunende omgeving. Deelnemers ervoeren deze mystieke toestanden als persoonlijk zinvol, spiritueel significant en leidend tot blijvende voordelen maanden later.

Hoewel psychedelica altijd risico’s met zich meebrengen, ontdekten onderzoekers dat zelfs firsttimers spirituele inzichten konden ervaren met de juiste voorbereiding en emotionele ondersteuning tijdens de sessie. Integratie achteraf is de sleutel om psychedelica lessen toe te passen in het dagelijkse leven.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS