De 6 Nadelen van een Solo Psychedelische Sessie (Versus Één-op-één Coaching)

In ons vorige bericht verkende ik de vele potentiële voordelen van een solo psychedelische trip. Samen met de voordelen heeft de DIY-alleen-opzet echter nadelen en beperkingen.

Hoewel solo psychedelische sessies sommige first-timers kunnen versterken, brengt trippen alleen ook aanzienlijke risico’s en nadelen met zich mee om zorgvuldig af te wegen. Het ontbreken van een deskundige gids laat je zonder cruciale fysieke, emotionele en integratieve ondersteuning.

Uiteindelijk legt de afwezigheid van begeleiding een grotere verantwoordelijkheid op de schouders van de onervaren gebruiker. Reflecteer eerlijk op je vaardigheden en steunsysteem voordat je een solotrip probeert. Een ongeschoolde eenzame reiziger kan onherroepelijk verloren raken.

1. Toegenomen Tripangst

Alleen al het vooruitzicht volledig op jezelf aangewezen te zijn tijdens een intense psychedelische rit kan meer significante angst voor de trip veroorzaken in vergelijking met het hebben van veilige begeleiding.

Weten dat je een deskundige metgezel hebt, geeft comfort bij het ingaan van de ervaring. Het onbekende alleen onder ogen zien, is inherent stressvoller.

Als first-timer verlicht de geruststelling dat iemand gekwalificeerd er is indien nodig enorme druk. Zonder dit vangnet alleen kan je overweldigd raken nog voordat je begint.

De stress van solo onafhankelijkheid kan afleiden van het effectief stellen van intenties of het organisch laten ontrollen van de effecten van de psychedelica. Ondersteuning vermindert zorgen.

2. Geen Fysieke Ondersteuning Indien Nodig

Een groot nadeel van alleen reizen is dat er niemand aanwezig is om fysieke ondersteuning te bieden mocht dit tijdens de ervaring nodig zijn. Psychedelica kunnen het lichaam belasten en je soms erg onwel laten voelen.

Als dringende behoeften zoals hydratatie, voedsel, dekens of medische hulp zich voordoen, ben jij als enige verantwoordelijk om die aan te pakken. Hoewel zeldzaam kunnen zich ook crisissen voordoen zoals allergische reacties. Iemand erbij hebben kan levensreddend zijn.

Tripsitters kunnen helpen met zachte aanrakingen (indien vooraf besproken), ondersteuning bij hydratatie, sussende natuurgeluiden of andere nuttige interventies. Niemand hebben om fysiek op terug te vallen, kan je in een ergste scenario soloreis in groot gevaar brengen.

3. Moeilijker om Risicogedrag te Vermijden

Een ander groot nadeel van solo psychedelicagebruik is dat er geen gids is om je tegen te houden als je mogelijk risicogedrag vertoont onder invloed.

Psychedelische effecten verminderen remmingen en oordeelsvermogen. In je eentje ben je mogelijk eerder geneigd protocollen rond set en setting zoals een veilige ruimte verlaten of andere middelen combineren te negeren.

Zonder een stem van rede naast je kan eenvoudige wijsheid zoals niet rijden of dichte naderen van randen/hoogtes wegvallen. Een gids fungeert als veiligheidsbarrière tegen slechte keuzes.

En zonder iemand die de dosering in de gaten houdt, vergroot je de kans tijdens de trip per ongeluk te veel te gebruiken. Als je aan je lot wordt overgelaten, zwelt risicogedrag aan zonder waakzame sitter.

4. Geen Emotionele Geruststelling

Bovendien kan het omgaan met uitdagende emoties zoals angst of vervreemding zonder ondersteuning veel moeilijker zijn tijdens soloreizen.

Omdat psychedelica innerlijke toestanden versterken, kan nood uit de hand lopen zonder anker. Gidsen praten je door turbulentie heen met mededogende wijsheid wanneer paniek toeslaat.

Zonder iemand om je geest tijdens verwarrende momenten te sussen is de kans op paranoïde denkbeelden groter. Emotionele uitdagingen lijken onoverkomelijk alleen.

Alleen al de aanwezigheid van een gids herinnert je eraan dat de intensiteit tijdelijk is. Maar alleen kunnen uitdagende momenten eeuwig lijken. Hun geruststelling is van cruciaal belang, vooral voor first-timers.

5. Geen Integratiehulp

Verder ben jij als enige verantwoordelijk zonder gids om betekenis te geven aan psychedelische inzichten en deze toe te passen nadat de acute effecten wegebben. Integratie brengt uitdagingen met zich mee.

De gedesoriënteerde toestand na een trip maakt het moeilijk om conclusies te plaatsen en vast te houden. Je denken blijft troebel zonder deskundige analyse.

Gidsen bespreken je ervaring om betekenis te helpen ontcijferen. Ze bieden kaders om het op een constructieve manier te interpreteren. Zonder dit wordt integratie een vage klus, waardoor de kans groter is dat lessen verloren gaan.

Zelfwerk en journalling hebben waarde, maar begeleiding versnelt het integratieproces exponentieel. De objectiviteit van een sitter helpt bij het vertalen van trips naar alledaagse groei.

6. Achteraf Overmoedig Gevoel

Een laatste risico van eerste solotochten is dat je je ten onrechte onoverwinnelijk voelt en je vermogen om psychedelica op eigen houtje wijs te hanteren schromelijk overschat.

Een sessie solo afhandelen kan de indruk wekken dat je klaar bent voor complete onafhankelijkheid. Maar echte bekwaamheid vereist meerdere zorgvuldig begeleide reizen.

Voortijdig vertrouwen ontspoort het zoeken van de nodige ondersteuning voor latere trips. Elke ervaring is anders; blijvende expertise wordt langzaam opgebouwd. Geduld voorkomt roekeloosheid.

In de roes van je eerste zelfredzaamheid kun je de ontmoedigende zelfreflectie en integratie die nodig is om maximaal te leren veronachtzamen. Blijf nederig over je solovaardigheden.

Samenvatting van de Risico’s van Psychedelische Solosessies

Hoewel solo psychedelische trips lonend kunnen zijn voor sommigen, brengt het ontbreken van deskundige lichamelijke zorg, emotionele ondersteuning en integratiehulp ernstige risico’s met zich mee voor first-timers.

De afwezigheid van een gids legt veel grotere verantwoordelijkheid op jouw schouders waar de meeste beginners niet op voorbereid zijn. Zonder goede structuren kan de reis snel ontsporen.

Reflecteer diepgaand op je vaardigheden, volwassenheid, voorbereiding en ondersteuningssysteem na de trip voordat je onafhankelijkheid probeert. Velen onderschatten initieel de waarde die gidsen bieden.

Hoewel goedkoper en aanpasbaarder, kunnen solotrips snel nachtmerrieachtig worden zonder voldoende zelfinzicht. Ga uiterst zorgvuldig te werk bij alleen reizen als beginner.

OVER FLORIS & LOTTE (FLO COACHING)

Lotte en Floris zijn de twee gidsen voor FLO Coaching. Wij combineren onze jarenlange coaching & therapie ervaring om mensen een (eerste) begeleide psychedelische trip te laten ervaren.

We richten ons op unieke wijze op voorbereiding en integratie om op lange termijn positieve veranderingen in geest en gedrag te bewerkstelligen.

Hulp wordt geboden door Max en Saar, al hebben onze honden nog niet geleerd om voor de blog te schrijven 🐾

GeRELATEerde BLOGS